30/4/07

Ένα κύμα...


...σκάει μέσα στην ψυχή μου.
Ένα κύμα χαράς.

Για όσα θέλω να κάνω.
Για όσα θέλω να ζήσω.
Μαζί σου.

Ονειρεύομαι από τώρα τις καλοκαιρινές διακοπές που κλείσαμε χθες.
Τον ήλιο, τη θάλασσα, την ησυχία, τις απόμακρες παραλίες.
Να σε ταϊζω φρέσκο ψαράκι.
Να τρως καρπούζι και μετά να σε φιλάω.
Να κοιμόμαστε γυμνοί σκεπασμένοι μόνο με ένα λευκό σεντόνι.
Να τραβάω συνέχεια φωτογραφίες, να τα ρουφήξω όλα όχι μόνο με τα μάτια της καρδιάς μου, μα και μέσα από το φακό, να κλειδώσω τις στιγμές μας.
Να πίνω ουζάκι και να με λες μπεκρή.
Να περπατάω ξυπόλητη.
Να σού κάνω πατητές ανεπιτυχώς μέσα στη θάλασσα και να γελάμε.
Να κοιτάζω τον ήλιο με μισόκλειστα μάτια και να αφήνω τις ακτίνες του να μου χαϊδεύουν το πρόσωπο. Να με καίνε.

Για μένα είναι ήδη Αύγουστος. Είναι σαν να μην περιμένω τα γενέθλιά μου σε πέντε μέρες, είναι σαν να περιμένω τη γιορτή μου τον Αύγουστο και τη γιορτή του να είμαστε μαζί τόσες μέρες, ξέγνοιαστα, ξεκούραστα, καλοκαιρινά, ερωτικά.

Περιμένω και ζω για ένα αέναο ταξίδι, πέρα απ'την Αγάπη.
Περιμένω και ζω ένα ταξίδι μαζί σου, καρδιά μου...

27/4/07

Τί θέλει να πεί ο ποιητής...


Παρασκευιάτικα?
...............
Πότε είμαι το μαύρο πρόβατο και πότε το λευκό!
Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι εδώ μέσα!!!
Γρουμφ@@@@@

26/4/07

Άλεξ



Εμπνευσμένη από το σημερινό ποστ της αγαπημένης μας leila, θα σας πω κι εγώ για το τελευταίο μου κατοικίδιο (εκτός των γατιών μου που έχουν παραμείνει στο πατρικό μου):

Ήταν Ιούλιος του 2004. Είχαμε πάει με τη μητέρα μου βόλτα στην Αθήνα. Χάζι στα μαγαζιά, δοκιμή νέων μπαχαρικών και αρωμάτων... Ξαφνικά περάσαμε έξω από ένα pet shop. Της λέω "Μπαίνουμε?", μού λέει: "Αμέ!" (έτσι είναι η μάνα, μέσα σ'όλα και δη σε όσα ευχαριστούν τους δικούς της ανθρώπους).

Με το που μπήκα, το μάτι μου έπεσε απευθείας πάνω στα ενυδρεία με τα χρυσόψαρα. Δεν είχα ποτέ πριν χρυσόψαρο, ούτε και ήταν κρυφός μου πόθος να αποκτήσω ένα, ωστόσο της είπα "Θέλω να αποκτήσω ένα χρυσόψαρο" και κόλλησα τις παλάμες μου στο τζάμι του ενυδρείου. Εντόπισα το μικρότερο, το βλέμμα μου το ακολουθούσε σα μαγνήτης. "Θέλω αυτό" με θυμάμαι να ψιθυρίζω στην πωλήτρια. Δεν μπορούσε να το πιάσει με το δίχτυ, όμως μετά από πολλές προσπάθειες, τα κατάφερε. "Γειά σου Άλεξ", του είπα και χαμογέλασα. "Δεν είναι βέβαιο αν είναι αγόρι", μου είπε η πωλήτρια. "Είναι αγόρι και είναι ο Άλεξ, καλή μου", της απήντησα με χαμόγελο μετά συνοδείας ηχηρών γέλιων από τη μάνα μου - το δίχως άλλο θα μάς πέρασε για τρόφιμες που το έσκασαν από το Δαφνί!

"Και τί θα τον κάνεις τον ψάρακα, ρε θηρίο μου", με ρώτησε η μάνα βγαίνοντας. "Θα τον μάθω να αγαπιόμαστε, να μιλάμε, να κάνουμε παρεούλα και να με φιλάει", της είπα χαμογελαστά και κεφάτα. "Πώς θα τον μάθεις να σε φιλάει, βρε αθεόφοβο?", με ρώτησε η μάνα. "Θα δεις", της είπα.

Αγόρασα μία μεγάλη όμορφη στρογγυλή γυάλα και ο Άλεξ έκανε την πρώτη του μεγάλη βουτιά στο νέο του σπίτι. Ήταν φοβισμένος. Τις δύο πρώτες ημέρες, καθόταν στον πάτο της γυάλας, πού και πού κουνούσε την υπέροχη ουρίτσα-βεντάλια του και δεν έτρωγε. "Άρρωστο είναι?", με ρώταγαν οι γονείς μου. "Εσείς αν πάτε σε έναν τόπο τελείως άγνωστο και πρωτόγνορο, δεν θα είστε επιφυλακτικοί στην αρχή?" ήταν μία ερώτηση ρητορική που έφερε σκεφτικά κουνήματα στα αγαπημένα γονεϊκά κεφάλια.

Την τρίτη μέρα ο Άλεξ έτρωγε ήδη με όρεξη. Στις ατέρμονες βόλτες που έκανε μέσα στη στρόγγυλη γυάλα του, τον κοίταζα, με το νύχι μου χτυπούσα απαλά τη γυάλα και μιά ερχόταν κοντά στο σημείο που χτύπησε το δάχτυλό μου, μιά απομακρυνόταν.

Τον έβαλα στο σαλόνι μου. Κάθε που γύριζα στο σπίτι, έκανε σαν τρελός από τη χαρά του, δοκιμάζοντας παράτολμες φιγούρες μέγιστης επικινδυνότητας με χάρη δεινού χορευτή! Όταν έφευγα από το σπίτι, τού άφηνα χαμηλά love radio να ακούει. Δεν ξέρω γιατί, δεν είχα διαβάσει ποτέ κάτι για τη "διαπαιδαγώγηση" των χρυσόψαρων. Πίστευα πως κι εγώ, όταν είμαι μόνη στο σπίτι, ακούω μουσική και δεν νιώθω μόνη, και δεν ήθελα να νιώθει κι εκείνος μόνος. "Εχω διαβάσει πώς τα χρυσόψαρα ξεχνάνε ανά δύο δευτερόλεπτα, έχουν αμνησία", θυμάμαι που μού είχε πει ο κολλητός μου ο Χρήστος http://christosbrazil.blogspot.com/ και θυμάμαι που γελώντας του είχα πει πως κι εκείνος Αλτσχάϊμερ έχει, αλλά τον αγαπάμε!

Όταν γύριζα στο σπίτι, έβαζα το κλειδί στην πόρτα και ήξερα πως δεν θα μπω σε ένα έρημο σπίτι: αφού με περίμενε ο Άλεξ! Έμπαινα και του έλεγα όλο χαρά τα καλά μου νέα, κι εκείνος κολυμπούσε σαν τρελός μέσα στη γυάλα του. Όταν ήμουν λυπημένη, το καταλάβαινε, και ερχόταν στη μεριά της γυάλας όπου καθόμουν και με κοίταγε λυπημένος.

Έπρεπε να του αλλάζω το νερό και να του βάζω σταγονίτσες κάθε δύο ημέρες. Αφού άδειαζα προσεκτικά το μισό νερό του, τον έπιανα στη χούφτα μου και καθόταν ακίνητος, με εμπιστευόταν αλλά φοβόταν κιόλας, και η καρδούλα του βροντοχτυπούσε στα τοιχώματα της παλάμης μου... μέχρι να τον αφήσω να ξανακάνει βουτιά στο καθαρό του πλέον νεράκι!

Ένα βράδυ ήμουν χάλια ψυχολογικά. Καθόμουν οκλαδόν στο πάτωμα του σαλονιού δίπλα στο τραπεζάκι όπου καθόταν ο Άλεξ, και έκλαιγα με λυγμούς. "Ωραία θα ήταν να μού έδινες ένα φιλί να νιώσω καλύτερα, Άλεξ μου" του είπα και έβαλα το δάχτυλό μου στην επιφάνεια του νερού της γυάλας του. Και τότε το μικροσκοπικό ψαράκι, ήρθε, μου πιπίλισε το χέρι και τσουπ! ξανακατέβηκε στον πάτο. Ήταν η πρώτη φορά που βίωσα το συναίσθημα να κλαίω με λυγμούς από λύπη και ξάφνου να κλαίω από λυγμούς από χαρά. Το πλασματάκι αυτό μού έδωσε απίστευτη ζεστασιά! Έκτοτε, όποτε έβαζα το δάχτυλό μου στην επιφάνεια του νερού, το φιλάκι το ψώνιζα άνετα! Ήταν ο τρόπος του να μου λέει καλημέρα και καληνύχτα!

Ο Άλεξ δήλωνε την προτίμησή του και στους επισκέπτες του σπιτιού. Όταν δεν του άρεσε κάποιος, καθόταν στον πάτο και το έπαιζε ψόφιος κοριός ή κρυβόταν μέσα στο φυτάκι του. Όταν συμπαθούσε κάποιον, πλατσούριζε σαν τρελός και έβαζε τα δυνατά του να επιδείξει τις καλύτερες φιγούρες. Η πρώτη κατηγορία τον κοίταζε και απέστρεφε το βλέμμα της, συνεχίζοντας τη συζήτηση μαζί μου. Η δεύτερη κατηγορία ενθουσιαζόταν μαζί του και του μιλούσε, γεμίζοντάς με με χαρά και υπερηφάνια για το κατοικίδιό μου. Η πρώτη κατηγορία ήταν εκείνοι που με αγάπησαν λιγότερο και έβγαλα από τη ζωή μου. Η δεύτερη, όσοι με αγαπούν αληθινά και είναι χρόνια συνοδοιπόροι μου. Ακόμη κι ένα ψάρι, έχει ένστικτο.

Θα απορείτε ίσως γιατί δεν πήρα ένα άλλο ζώο, πχ γάτα ή σκύλο. Η γάτα δεν κλείνεται σε διαμέρισμα και δη στην πόλη, που έμενα τότε. Ο σκύλος γαβγίζει και ξεσηκώνει όλο τον τόπο. Και το σημαντικότερο, για μια γυναίκα σαν εμένα που έλειπε ατελείωτες ώρες από το σπίτι, δεν είχα την ανευθυνότητα να πάρω ένα κατοικίδιο που θα χρειαζόταν ατελείωτη φροντίδα και προσοχή και να το ταλαιπωρήσω.

Δεν άκουσα ποτέ όσους "γνωστούς" (της πρώτης κατηγορίας) μού έλεγαν πως τα ψάρια είναι γρουσουζιά και δη για μία ανύπαντρη κοπέλα (το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε?). Ο Άλεξ μου ήταν ο Άλεξ μου. Τελεία και παύλα.

Χριστούγεννα 2006. Ο Άλεξ δυόμιση ετών. Στο νέο μας σπίτι. Πλέον είχε και μπαμπά, τον Κ. μου, στον οποίο χόρευε καταχαρούμενα από την πρώτη στιγμή που τον είδε.

Ένα απόγευμα, ο Κ. ήταν στο πατρικό του και δεν θα βρισκόμασταν εκείνη την ημέρα. Δεν είχαμε αρχίσει ακόμη να μένουμε μόνιμα μαζί. Καθόμουν και έβλεπα dvd. Ξαφνικά, ένιωσα την ανάγκη να πάω να πειράξω τον ψαρούλη μου. Πήγα στη γυάλα και τον είδα στον πάτο. "Μού κάνεις τον ψόφιο κοριό, βρε χαμένο κορμί?" τού είπα γελώντας. Ακίνητος εκείνος. "Έλα να δώσεις φιλί στη μανούλα", τού είπα βάζοντας το δάχτυλό μου μέσα στη γυάλα. Ακίνητος εκείνος. Τότε ήταν που άρχισε η καρδιά μου να χτυπά γοργά και να κλαίω. Γιατί κατάλαβα. Ή καλύτερα, θυμήθηκα. Την πωλήτρια, τον Ιούλιο του 2007. Στην ερώτηση της μάνας μου "Πόσο ζουν αυτά?" είχε απαντήσει "Ενάμιση με δύο χρόνια μάξιμουμ, παραπάνω θεωρούνται μαθουσάλες!".

Πήρα τον Κ. μου και άρχισα να κλαίω με λυγμούς. Με καθησύχασε με τον πάντα υπέροχο τρόπο του, και μου είπε να μη στεναχωριέμαι, γιατί θα παίρναμε άλλο να φροντίζουμε μαζί. Ποτέ δεν μπόρεσα και δεν ήθελα άλλο χρυσόψαρο. Ένας ήταν ο Άλεξ και αναντικατάστατος. Σαν την μεγάλη αγάπη της ζωής μας.

Τον έβαλα σε ένα νάυλον μικρό σακουλάκι και μετά μέσα σε ένα βελούδινο κουτάκι κοσμημάτων, και τον πήγαμε με τη μάνα μου στην τελευταία και μόνιμη πλέον κατοικία του, στο βουνό απέναντι από το πατρικό μου.

Περιττό να σας αναφέρω πως όποτε (ξανα)βλέπω την ταινία καρτούν Nemo, κλαίω...

Επιστροφή...


...μετά από εννέα μέρες!
Ξύπνησα το πρωί και ετοιμάστηκα. Ήρθα στη δουλειά. Όλα παράξενα. Άνοιξα τον υπολογιστή στο γραφείο μου και μετά από ένα γρήγορο update των θεμάτων, διάβασα ένα-ένα όλα σας τα σχόλια. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ συγκινημένη, γιατί αν και δεν σας ξέρω προσωπικά από κοντά -πλην της ανωνύμου κολλητής μου που τελεί χρέη εκπροσώπου τύπου παύλα assistant- ένιωσα το γνήσιο ενδιαφέρον σας, τη ζεστασιά σας, την ανθρωπιά σας, και αισθάνομαι πολύ τυχερή που μιλώ μαζί σας και μοιράζομαι όσα έχω στην ψυχή μου.

Asimenia, Leila, Maria, Zoaki, Trelofantasmeni, Paranoia, Γλαρομανούλα, Αγγελόσκονη, (δεν ξέχασα καμία κυρία?), σάς υπέρ-ευχαριστώ, και ευχαριστώ και την ανώνυμη κολλητή μου, που κάθε μέρα μού έδινε κουράγιο και αγάπη!

Οι μέρες αυτές κύλησαν αργά και συνάμα γρήγορα. Ο καθημερινός στίβος που όλοι τρέχουμε, πολλές φορές μάς κάνει να μην συνειδητοποιούμε το πόσο καταπονούμε τον οργανισμό μας, και η πραγματικότητα έρχεται σκληρή να μάς υπενθυμίσει πού πρέπει να σταματήσουμε και να νοιαστούμε λίγο παραπάνω τον εαυτό μας, που τόσο παραμελούμε και θυσιάζουμε στο βωμό της ρουτίνας και των υποχρεώσεων.
Ο πόνος στη μέση και το διάστρεμμα στο πόδι, μαζί με μία σειρά ενέσεων, φαρμάκων κ.ά. με φέρνουν σήμερα να γράφω αυτές τις γραμμές όντας πιό δυνατή και πιό αποφασισμένη παρά ποτέ: θα το νικήσω και δεν θα με νικήσει. Θα το θεραπεύσω και δεν θα με ρίξει. Θα βγω νικήτρια και όχι ητημμένη.

Πολλοί συνάδελφοι έδειξαν ειλικρινέστατο ενδιαφέρον, πέραν του να με καλούν ασταμάτητα όλες αυτές τις ημέρες και να προσφέρονται ακόμη και να έρθουν στο σπίτι να με βοηθήσουν, και σήμερα που ήρθα στη δουλειά, με κοίταζαν με συμπόνοια και αμηχανία. Τους παραξένεψε που χαμογελούσα και αστειευόμουν. Τους είπα πως, πολύ απλά, υπάρχουν χειρότερες ασθένειες από τη δική μου: καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας... μία δισκοπάθεια, όσο επώδυνη κι αν είναι, δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι η αρχή ενός καλύτερου τρόπου ζωής, είναι ο επαναπροσδιορισμός κινήτρων, στόχων, σκοπών.

Θέλω να είμαι καλά για να σ'αγαπάω, για να σε κάνω να χαμογελάς, για να σε μαλώνω και να παίρνεις το κουταβίστικο ύφος και να γελάμε και να περνάμε τα δύσκολα. Θέλω να είμαι καλά για να μην στεναχωριούνται οι γονείς μου και οι δικοί μου άνθρωποι. Θέλω να είμαι καλά για να σας ανοίγω την ψυχή μου. Θέλω να είμαι καλά για να δουλεύω και να αισθάνομαι πως είμαι χρήσιμη στην κοινωνία και να αμοίβομαι για τον κόπο μου. Θέλω να είμαι καλά για να κάνω τους γύρω μου να χαμογελούν. Θέλω να είμαι καλά για να μπορέσω να τρέξω ξανά, να κάνω τούμπες στο χαλί, να χοροπηδήξω στο κρεβάτι, να κάνω κατακόρυφο μέσα στη θάλασσα.

Θέλω να είμαι καλά και να μην πονάω.

Πώς θα τα καταφέρω αυτά?

Πάνω απ'όλα με χαμόγελο, πείσμα, επιμονή, υπομονή, αγάπη και έρωτα.

Τα έχω ήδη όλα αυτά.

Θέλω να είμαι καλά γιατί ΓΟΥΣΤΑΡΩ ΝΑ ΖΩ.

17/4/07

Τα Όνειρά...


...μου ήταν πάντα σε φόντο θαλασσινό.
Η θάλασσα μού έδινε πάντα τη λύση.
Αν ήταν πεντακάθαρη, γαλάζια και λαμπερή, τα πράγματα πήγαιναν καλή.
Αν ήταν σκοτεινιασμένη, φουρτουνιασμένη και μαύρη, κάποιο λατρεμένο πρόσωπο της ζωής μου, άφηνε τον κόσμο τούτο και όδευε προς τη γειτονιά των Αγγέλων...
Ένα όνειρο που βλέπω πολύ συχνά, είναι να πέφτω προς μία καταγάλανη θάλασσα από ύψωμα... η αίσθηση της βουτιάς αυτής, είναι κάτι μαγικό και συνήθως, τραντάζομαι στον ύπνο μου...

Το μπλέ και το λευκό είναι τα χρώματα που πάντα δεσπόζουν στα όνειρά μου...
Το κόκκινο όποτε εμβόλιμα μπαίνει στον ονειρικό καμβά μου, μού φέρνει κάτι γρήγορα...

Τα όνειρα του μεσημεριού της Κυριακής, με μάθανε να μην τα πιστεύω...
Δυστυχώς λάθεψαν... Κυριακή μεσημέρι του Δεκέμβρη είχα δει τη θάλασσα ανάστατη, μαύρη, ψάρια να επιπλέουν στην επιφάνειά της, κόκκινες πατημασιές στη στεριά... ξυπνώντας, άνοιξα το κινητό σαν να ήξερα πως θα βρω κλήσεις... ήταν η μαμά μου και μου έφερε ένα από τα πιό δυσάρεστα νέα της ζωής μου: για τον Αντώνη, που έφυγε ξαφνικά το ίδιο εκείνο μεσημέρι...

Λίγες μέρες μετά, και χωρίς να το ξέρει κανείς, ούτε ο έρωτας της ζωής μου, πήγα στη θάλασσα και έκλαψα όλη μου την ψυχή, πού ήρθε τόσο σκοτεινή στα όνειρά μου και προμήνυσε το κακό... κρατούσα ένα κόκκινο τριαντάφυλλο, το φίλησα, τα δάκρυά μου το πότισαν και το πέταξα στη θάλασσα, ψελίζοντας "Καλό σου ταξίδι, Αντώνη, σ'αγαπώ"... Το κοίταζα να ξεμακραίνει θλιμμένη...

Μέχρι και σήμερα, τέσσερις μήνες μετά, ο Αντώνης έρχεται στα όνειρά μου. Προστατευτικός, γεμάτος αγάπη και στοργή, όπως ήταν πάντα για μένα, ο δεύτερος πατέρας μου, 60 χρόνια φίλος κι αδερφός στον πατέρα μου. Ξέρω πως πάντα θα έχω την προστασία του. Και τον ευχαριστώ που με προστατεύει... μα όταν ξυπνάω, λαχταρώ να τον έβλεπα ξανά ζωντανό...

Τα όνειρα που έβλεπα πάντα, η θάλασσα, για μένα μεταφράζεται ως ένας συμβολισμός... από παιδί, περίμενα τον Κ. να έρθει στη ζωή μου, και όλα να είναι αγάπη. Η θάλασσα για μένα είναι ο Κ. και ο Κ. για μένα είναι η θάλασσα.
Η αγάπη.
Η ζωή μου.
Εγώ.


[Κατόπιν ευγενικής πρόσκλησης της τρελοφαντασμένης. Με αγάπη.]

Μαζί σου...


...μόνο γεμίζει ο ουρανός μου χρώματα αγάπης...
Μαζί σου μόνο, μόνοι...
Μαζί σου ως την άκρη τ'ουρανού μας...
Μ'ακούς?
........

16/4/07

Για κάθε κοριτσάκι...


...ένα ανθάκι λεμονιάς για να στολίσει τα μαλλιά της!
Από τη Λεμονιά μας με αγάπη!
Ευωδιάζει Άνοιξη & Φρεσκάδα!

Αφιερωμένο...


...στην Ασημένια, που με την γλυκύτατη πλην διακριτικότατη παρουσία της, ομορφαίνει την κάθε μας ημέρα, μάς δίνει μαθήματα ανθρωπιάς, ευαισθησίας και τρυφερότητας!
Ευχαριστώ για την πολύτιμη αρωγή σου, στο να "ντυθεί" μουσικά το blog σου με το τραγούδι της Αγάπης μας, και που συμβολίζει το blog αυτό!
Είχες το σοκολατάκι να κυνηγάς σήμερα, και αφιέρωσες χρόνο για να μου ανεβάσεις μουσική στο blog μου, και να με κάνεις χαρούμενη!
Αυτό θα πει ανθρωπιά!
Σ'ευχαριστώ!

Χωρίς Εσένα...


Τί?
Κάθε μέρα ζω για την ώρα που θα χαθώ στην αγκαλιά σου...

13/4/07

Στην πιό μικρή στιγμή μαζί σου...


έζησα όλη τη ζωή.
Μάτια μου.
Καρδιά μου.
Ζωή μου.
Εσύ.


Είσ'εσύ το χαμόγελό μου,
Είσ'εσύ, κάθε όνειρό μου...

Είσ'εσύ και το δάκρυ μου... σήμερα...

12/4/07

Love is...

Τα λόγια σου εικόνες μου






Paris, je t'aime!


Δεν προλάβαμε να το δούμε στη μεγάλη οθόνη, αλλά το πήραμε χθες σε dvd και το απήλαυσα όσο δεν λέγεται...
Το Παρίσι φωτισμένο...
Νοστάλγησα...
Θέλω να ξαναπάω...
Θέλω να ξαναγυρίσω...
Να μείνω...
Μαζί σου...
Πάλι αποκοιμήθηκες στην αγκαλιά μου βλέποντας την ταινία...
Τί να σε κάνω, που σε λατρεύω...
Λατρεμένο το Παρίσι!
Λατρεμένη η θάλασσα!
Λατρεμένος κι Εσύ!
Μεγάλες αγάπες και λατρείες ζω...

Μαζί...


"Mαζί, είναι να μένει η μία πλευρά του κρεβατιού ατσαλάκωτη",
όπως είπε χθες η ευωδιαστή μας Λεμονιά...

11/4/07

Μια θάλασσα αγάπη




Οι χθεσινοί μας θησαυροί...

Το Μαζί


Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να ξυπνάω το πρωί από την ανάσα σου στο λαιμό μου,
να ανοίγω τα μάτια και ν'αντικρίζω το πρόσωπό σου.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να σου φτιάχνω και να μου φτιάχνεις τον καφέ, να λέμε σαχλαμάρες, και να ανυπομονούμε να ξαναμπούμε στο σπίτι μας το απόγευμα μετά τη δουλειά, πριν καν να έχουμε φύγει για το γραφείο το πρωί.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να βάζω το κλειδί στην κλειδαριά, και να ξέρω πως μπαίνοντας, θα αντικρύσω το χαμογελαστό σου πρόσωπο κι εσύ το δικό μου, και θα πούμε λογάκια αγάπης και χαράς.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να γυρίζω πρώτη στο σπίτι και να αφουγκράζομαι τον ήχο του αυτοκινήτου, τα βήματά σου, το κλειδί στην πόρτα - και τότε μόνο να φωτίζεται το πρόσωπό μου.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να να γυρίζεις πρώτος στο σπίτι και να μου ανοίγεις με χαρά την πόρτα, γιατί αφουγκραζόσουν πότε θα έρθω.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να πηγαίνουμε βόλτα στη θάλασσα, να βγάζω τα παπούτσια και να πλατσουρίζω, να περιεργάζομαι πέτρες, να βρω τις πιό παράξενες και λαμπερές, να ψάχνω δυσεύρετα κοχύλια, κι εσύ να με κοιτάς και να μου χαμογελάς, την ώρα που ο ήλιος παίζει ανάμεσα στα μαλλιά σου παιχνίδια πολύτιμων αποχρώσεων.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να κουρνιάζω στην αγκαλιά σου, να μας λούζει ο ήλιος και να ατενίζουμε τη θάλασσα, να μας πλημμυρίζει η χαρά και να ανυπομονούμε να καλοκαιριάσει.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να είναι τα πόδια μου γεμάτα άμμο, να θέλω να μπω στο αμάξι έτσι ενώ ξέρω ότι σε τρελαίνει, και τελικά να συμφωνούμε να τα τινάξω πρώτα και να χαμογελάω πονηρά.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να σου μαγειρεύω και να βλέπω την ικανοποίηση στο πρόσωπό σου, κι ας μου λες απλά "καλό είναι, μωρό μου".
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να γεμίζεις νερά το μπάνιο, να σε μαλώνω και να γελάμε.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί είναι να ανάβω τα φώτα στον κήπο το βράδυ τη στιγμή που εσύ συρτώνεις την πόρτα μας.
Τί είναι το μαζί?
Μαζί, είναι να νιώθουμε ένα σώμα, μία ψυχή, μία καρδιά, ένας άνθρωπος.
Μαζί, είναι τα δύο που συμπληρώνονται, και είναι πιά Ένα.
Μαζί, είναι εσύ κι εγώ, εγώ κι εσύ.
Μαζί, είναι η ευτυχία, η χαρά κι ο Έρωτας.

10/4/07

Άνοιξη όπως Έρωτας


Άνοιξη
όπως
Έρωτας
Άνοιξη
όπως το χρώμα των ματιών σου όταν ξυπνάς, όταν μου χαμογελάς, όταν με κοιτάζεις...
Άνοιξη
απαλή σαν αεράκι
όπως το άγγιγμά σου, όπως το χάδι σου, όπως η ανάσα σου...
Άνοιξη
ευωδιαστή και πολύχρωμη
όπως ένα μπουκέτο ευωδιαστά λουλούδια,
μιά αγκαλιά χρωμάτων και αρωμάτων,
Εσύ.
Άνοιξη
όπως Άγγελος,
ο Άγγελος της καρδιάς μου,
Εσύ.

Είμαι χαρούμενη, είμαι υγιής, είμαι ερωτευμένη.
Αγαπάω, κάθε μέρα πιό πολύ, πιό βαθιά, πιό υπέροχα.
Κλείνω τα μάτια, οι ζεστές ακτίνες του ηλίου μού χαϊδεύουν το πρόσωπο,
γλυκά και τρυφερά,
το αεράκι μου ανακατεύει τα μαλλιά απαλά,
μυρίζω τη φύση, τα λουλούδια,
όλα Έρωτας, όπως εσύ, όπως εμείς μαζί.
Άγγελέ μου, ζωή μου, αγέρα μου γλυκέ, ανάσα μου, καρδιά μου,
Σ'αγαπάω.


Χριστός Ανέστη,
Χρόνια Πολλά με Υγεία, Αγάπη, Έρωτα, Χαρά,
σε όλους μας!

[Lilacs by the Window by Boris Nicolaiev]

5/4/07

Μεγάλη Πέμπτη


Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...

ΟΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ

Οι ανθρώπινες σχέσεις, όσο ιδανικά κι αν λειτουργούν, προϋποθέτουν ή υποκρύπτουν μορφές εξουσίας.

Η Ψυχολογία μιλά για την έμφυτη τάση του ανθρώπου για διάκριση και δύναμη, που εκδηλώνεται μέσα από τις σχέσεις ιεραρχίας. Χωρίς εξουσία δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνία, καθώς η αναρχία αποτελεί μία ουτοπική κατάσταση, μιας και ο άνθρωπος δεν μπορεί να λειτουργήσει με αποκλειστικό του γνώμονα την αγάπη.

Η Εκκλησία τη Μεγάλη Πέμπτη προβάλλει μια διαφορετική εικόνα εξουσίας. Ο Χριστός μεταμορφώνει την τάση του ανθρώπου για φιλοπρωτία σε ταπείνωση και εσχατοποίηση. Αρνείται τον κατεξουσιασμό. Ο τρόπος άσκησης της εξουσίας είναι η διακονία της αγάπης. Ο Κύριος απορρίπτει την ταύτισή της με την δόξα και την υπερηφάνεια και ζητά ταπείνωση και θυσία. Η εξουσία υπάρχει πλέον όχι για το "εγώ", αλλά για το "εμείς".

Η ταπείνωση του Κυρίου, το να λάβει την ανθρώπινη σάρκα, να τηρήσει στο έπακρο τους κανόνες που διέπουν την ανθρώπινη ζωή, να δείξει στους μαθητές Του ότι δεν περιφρονεί κανέναν, όσο "πτωχός τω πνεύματι" κι αν είναι, αλλά και το ότι φτάνει την αγάπη μέχρι θανάτου, είναι ένα τέλειο υπόδειγμα για το πώς δεν ασκείται η εξουσία σήμερα. Ο καθένας μας, ως μικρός ή μεγάλος εξουσιαστής, μπορεί να αναλογιστεί την παροδικότητά της.


[Ευχαριστώ θερμά την Ιερά Μονή Δημητριάδος]

4/4/07

Ένα


Πώς ξεκίνησαν όλα?
Με αφορμή τη χθεσινή μας επέτειο, έκανα μία σιωπηλή αναδρομή,
Που τώρα θα προσπαθήσω να βάλω σε λέξεις.
Να μεταφέρω τις εικόνες σε λέξεις.
Δύσκολο.

Την πρώτη φορά που σε είδα, κάτι αναπήδησε μέσα μου.
Ματιά και σκίρτημα.
Μόλις μου μίλησες, και ανταλλάξαμε τις πρώτες μας κουβέντες, μετακινούσα το βάρος του σώματός μου από το ένα πόδι στο άλλο.
Αμηχανία.
Διστακτικότητα.

Η βραδιά συνεχίστηκε μαζί με την υπόλοιπη παρέα κοινών μας φίλων.

Στην επιστροφή, ήρθες με το δικό μου αμάξι.
Αμηχανία και από τους δύο.

Φτάσαμε στο σπίτι σου. Προσπαθούσα να μην σε κοιτάζω, αν και το ήθελα πολύ. Καθόσουν απέναντί μου και διαγώνια. Προσπαθούσα να πείσω τον ίδιο μου τον εαυτό να μην ενθουσιαστεί. Και τον κατάφερα.

Η επόμενη συνάντησή μας έκλεισε με παγωτό και εμάς να τσακωνόμαστε ενώπιον όλων για τα ποδοσφαιρικά. Εκπρόσωποι ο καθένας μας των αιωνίων αντιπάλων. Με κατακεραύνωσες και με στόλισες! Και αντί να με απομακρύνει αυτό, συνέχισα να σε θέλω. Απεγνωσμένα. Μου άρεσε το τσαγανό σου. Η φωνή σου και τα διαφορετικά χρώματα που αποκτούσε αναλόγως της συζήτησης. Το βλέμμα σου. Οι ματιές μας συναντιούνταν φευγαλέα. Όχι λίγο, αλλά αρκετά, τόσο όσο χρειαζόταν να εξαπολύονται σπίθες μέσα μας. Προμηνύματα πυρκαγιάς μεγάλης… Λάβα.

Η υπόλοιπη παρέα έφυγε για ένα τριήμερο σε νησί. Βρήκες το τηλέφωνό μου και ξεκίνησε ένα μαραθώνιος μηνυμάτων. Κάθε μήνυμα που μου έστελνες, με έστελνε σε βάθη σκέψεων. Είναι δυνατόν να είναι ό,τι έχω ονειρευτεί? Μού ζητούσες να βρεθούμε. Αρνούμουν γιατί δεν ήθελα να βγω μόνη μαζί σου. Με προφάσεις και δικαιολογίες. Περίμενα να επιστρέψουν οι φίλοι μας. Εσύ επέμενες αλλά δεν πίεζες.

Οι μέρες περνούσαν. Κάθε φορά που κανονίζαμε κάτι με την παρέα, καρδιοχτυπούσα. Θα σε δω, δεν θα σε δω? Και πάντα ερχόσουν. Όλοι είχαν καταλάβει. Σχολίαζαν πως οι μεγάλες κόντρες και τα μεγάλα μίση, εξελίσσονταν σε μεγάλη αγάπη. Γελούσες νευρικά, απαντούσα «ναι, σιγά!».

Σε κοίταζα κι έλιωνα. Από την πρώτη στιγμή που κοιταχτήκαμε, ξεκίνησε μία συνουσία μυστική, με εικόνες, κοιτάγματα, λέξεις και σιωπή. Όσο περνούσαν οι μέρες, η συνεύρεσή μας μετουσιωνόταν. Οι λέξεις γίνονταν ματιές, οι ματιές τυχαία αγγίγματα, τα τυχαία αγγίγματα σιωπές… και όλα έρωτας. Πράξη έρωτα χωρίς την ερωτική πράξη αυτή καθεαυτή. Προεόρτια. Πινελιές σε έναν σιωπηλό καμβά. Τέχνη. Κι εμείς εραστές της. Ερασιτέχνες. Δύο άνθρωποι που έψαχναν απεγνωσμένα την αγάπη, τον έρωτα, την κατανόηση, το πάθος, τον πόθο, την τρέλα, την ηρεμία. Τα πάντα. «Να μου συγκλονίσεις τον κόσμο», σκέφτηκα και σκέφτηκες.

Και τα καταφέραμε. Όσο κι αν αντιστάθηκα, όσο κι αν παρέτεινα τη στιγμή, όσο κι αν σε δοκίμαζα, όσο κι αν πάσχιζα να βρω ένα ελάττωμά σου. Εσύ εκεί. Κύριος. Άντρας. Επέμενες και υπέμενες. Εμένα.

Θυμάμαι το πρώτο σου άγγιγμα ένα βράδυ που τρώγαμε όλοι έξω μαζί. Στο γόνατό μου. Δισεκατομμύρια μικρά μυρμηγκάκια με τη μορφή νευρικών απολήξεων πλημμύρισαν το σώμα μου, τον εγκέφαλό μου, την καρδιά μου, το είναι μου ολόκληρο. Κοκκίνισα. Προδόθηκα. Κατάλαβες. Φοβόσουν μήπως τραβηχτώ, μήπως αντιδράσω. Κι όμως το δέχτηκα. Όπως δεχόμαστε τις ευεργετικές ακτίνες του ηλίου μετά το χειμώνα. Το δέρμα μας διψάει. Όπως ο διψασμένος δέχεται το νερό. Με λαχτάρα και ανείπωτη ανακούφιση.

Ήσουν πάντα δίπλα μου. Πάντα. Σε όλα. Με ένα σου βλέμμα. Με ένα σου χάδι. Με ένα σου χαμόγελο. Με ένα σου νεύμα. Ήσουν εκεί. Ο άνθρωπός μου. Η ανάσα μου. Ο χτύπος της καρδιάς μου. Η σκέψη μου. Η μιλιά μου. Πριν από μένα για μένα. Πριν από εμάς για εμάς.

Πίστεψες σε μένα κι εγώ σε σένα. Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε πως πίστευε ο ένας (σ)τον άλλο. Πίστευα στις δυνατότητές σου. Πως είσαι ο καλύτερος. Το απέδειξες τη μέρα που σφράγισες τα χείλη μου με το πρώτο μας φιλί.

Αργό. Απαλό στην αρχή. Διστακτικό. Με υπόκρουση τις καρδιές μας που χτύπαγαν σαν τρελές. Ακόμη και τώρα, τόσον καιρό μετά, την έχω την αίσθηση και με πλημμυρίζει μία ζάλη γλυκιά, σαν μεγάλη γουλιά από μεθυστικό κρασί. Παρέλυσα. Χάθηκα. Γεννήθηκα. Γυναίκα. Για σένα. Και μόνο.

Ταξίδι το φιλί σου. Θάλασσες τα χάδια σου. Μέλι τα μάτια σου, τα κοίταζα και βυθιζόμουν γλυκά. Από τότε μέχρι σήμερα.

Θυμάμαι την πρώτη φορά, αρκετό καιρό μετά το πρώτο μας φιλί, που έγινα γυναίκα σου. Κόλλησε το κομματάκι του παζλ που έλειπε και όλο γίνανε ζωή. Έρωτας. Η συνουσία η μυστική πήρε σάρκα και οστά. Χάσιμο. Δόσιμο. Πάρσιμο. Χορός. Πέταγμα. Μεθύσι. Δίνη. Τρέλα. Εσύ κι εγώ. Εγώ κι εσύ. Ένα.

Μήνες μετά. Σε κοιτάζω καθώς κοιμάσαι. Άγγελος. Έρωτας. Ζωή. Αγέρας. Θάλασσα. Ουρανός. Όλα. Εσύ. Η ανάσα σου ρυθμική. Η ωραιότερη μουσική συμφωνία που γράφτηκε ποτέ. Με κλειδώνεις όλο και πιο σφικτά στην αγκαλιά σου σαν καταλάβεις πως αναδεύτηκα ή απομακρύνθηκα λιγάκι. Αναστενάζεις και λιώνω.

Το σπίτι μου είσαι εσύ. Σπίτι δεν είναι τα τούβλα και το τσιμέντο. Είναι η αγάπη. Η δική μας η αγάπη. Ζεστή και προστατευτική. Λειτουργική. Ο Έρωτάς μας. Αυτός ο κλέφτης, που συνταράζει τον κόσμο μας.

Σ’ αγαπάω τόσο που πολλές φορές δεν ξέρω αν μπορώ να σου το δείχνω όπως πρέπει. Όπως σού πρέπει και σού αρμόζει. Κάθε μέρα και πιο πολύ, πιο βαθιά, πιο αληθινά.

Αφιερωμένο σε σένα, Κ. μου, μάτια μου, αγάπη μου, ψυχή μου, έρωτά μου, που οι μέρες μαζί σου είναι μέρες γεμάτες ζωή και ευτυχία.

Αφιερωμένο σε όλο τον κόσμο, με την ευχή να βρουν τον άνθρωπο που θα τους κάνει να βιώσει την προσωπική τους Ανάσταση, Ανάταση και Αναγέννηση. Και μέχρι να έλθει εκείνη τη στιγμή, εύχομαι από καρδιάς Καλή Ανάσταση σε όλους σας.

Μεγάλη Τετάρτη


ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ

Η πρώτη κίνηση της ανθρώπινης ζωής είναι το κλάμα. Το ίδιο και η τελευταία.
Το κλάμα είναι η πρώτη μας αντίδραση σαν έρθουμε σε τούτη τη ζωή, αποχωριζόμενοι την ασφάλεια και τη ζεστασιά της μήτρας.
Ένα δάκρυ συντροφεύει τον χωρισμό του ανθρώπου από τον κόσμο και την είσοδό του στην αιωνιότητα.
Τα δάκρυα ακολουθούν τη χαρά και την λύπη. Τη συντροφεύουν.
Εκφράζουν τη μετάνοια, αλλά και την υποκρισία.
Είναι το προτέρημα των ηθοποιών και των ερωτευμένων.
Ανήκουν στη φύση ή είναι "υπέρ την φύσιν".
Γιατί τα δάκρυα ενίοτε αποτελούν το δώρο του Θεού στον άνθρωπο, ο οποίος αξιώνεται να γευτεί και να δει με τα μάτια του σώματος και της ψυχής τον Πλαστουργό του, Αυτόν που του προσφέρει την κοινωνία της όντως Ζωής.

Η Εκκλησία την Μεγάλη Τετάρτη μας υποδεικνύει μία αντίθεση δακρύων.
Η Μαρία η Μαγδαληνή με τα δάκρυα της μετανοίας και το μύρο της αγάπης, έλαβε την άφεση των αμαρτιών της από τον Κύριο, λυτρώθηκε και ξαναβρήκε την οδό προς το Θεό, χωρίς να έχει από πριν καμία σχέση μαζί Του.
Ο Ιούδας, με τα δάκρυα της υποκρισίας, κατέκρινε το μύρο της αγάπης και, απλώνοντας τα χέρια του στους παράνομους, αντάλλαξε την ύπαρξή του με τα αργύρια, προδίδοντας τη σχέση του με την όντως Ζωή, που είναι ο Χριστός.

Ο ίδιος άνθρωπος κλείνει μέσα του δύο όψεις. Στην κρίσιμη όμως στιγμή, ο παρονομαστής των δακρύων οδηγεί στο θρίαμβο της αγάπης ή στην ήττα του θανάτου.

Αποστολή του καλού είναι να εξοστρακίσει το κακό και κάθε φορέα του, ανεξαρτήτως ιδιότητας, αξιώματος, ιδεολογίας, ηθικής υπόστασης.

Η Εκκλησία ποτέ δεν δέχτηκε ότι το κακό υπάρχει από μόνο του. Καταλαμβάνει το κενό που αφήνει η ελεύθερη άρνηση του καλού από τους αγγέλους, που γίνονται δαίμονες, και τους ανθρώπους, που πεθαίνουν χωρίς το Θεό, τον φορέα του καλού.

Το κακό, η αμαρτία, το σκοτάδι, το μίσος δεν είναι θεοί. Συνυπάρχουν μέσα μας με το καλό, τη ζωή, την κοινωνία, το φως, την αγάπη, γιατί μπορεί να αμαρτήσαμε, αλλά ο Θεός και οι ιδιότητές Του δεν παύουν να υπάρχουν μέσα μας. Αυτό υποστηρίζει και η φιλοσοφία του γιν και του γιανγκ. Καλό και κακό συνυπάρχουν μέσα μας. Ποιό όμως υπερτερεί? Πότε? Και γιατί?

Όποιος ζει την μετάνοια, συναισθάνεται τι του λείπει και αγαπά.
Όποιος αυτοδιορίζεται συνήγορος του καλού, είναι υποκριτής. Και διαλέγει τελικά τον θάνατο. Γιατί κοιτά το συμφέρον του και δεν αγαπά.

Γιατί μόνο οι άνθρωποι που πονάνε για τα λάθη τους και αγαπούνε, μόνο αυτοί που δακρύζουν με ειλικρίνεια μπορούν να δούνε τον Ιησού Χριστό ως Αυτόν που πραγματικά είναι: τον προσωπικό Θεό και Σωτήρα μας.


[Ευχαριστώ θερμά την Ιερά Μονή Δημητριάδος]

3/4/07

Χρόνια μας Πολλά!


Για σένα, ζωή μου, που κάθε μέρα μαζί σου, είναι χαρά, είναι γιορτή, είναι Έρωτας...

Μεγάλη Τρίτη


ΤΟ ΤΑΛΑΝΤΟ

Το χάρισμα είναι "σημείον αντιλεγόμενον" στη ζωή μας. Ο χαρισματικός άνθρωπος θεωρείται πρότυπο, εμπνέει εμπιστοσύνη και μίμηση, οδηγεί σε προόδους όσους τον ακολουθούν. Το χάρισμα όμως είναι και παγίδα. Οδηγεί στην βεβαιότητα της αυτάρκειας, στον ναρκισσισμό, τον θρίαμβο του εγωισμού και μπορεί να προξενήσει περισσότερο κακό, τόσο στον χαρισματούχο όσο και στην κοινωνία.

Η Εκκλησία την Μεγάλη Τρίτη μας δίνει μια πολύτιμη συμβουλή. Ό,τι έχουμε ως χάρισμα δεν είναι δικό μας, αλλά μας δόθηκε από το Θεό. Και είναι ανάγκη να εργαστούμε πάνω σ' αυτό "φιλοπόνως", για να μη μείνουμε "έξω του νυμφώνος Χριστού". Ο Κύριος, με την παραβολή του ανθρώπου που μοίρασε τα τάλαντα στους δούλους του και ζήτησε λογαριασμό για τη χρήση τους, μας υποδεικνύει ότι δεν αρκεί απλώς να κρατήσει κανείς το τάλαντο. Αν δεν το αύξησε, προσφέροντας, αποδεικνύεται πονηρός και οκνηρός και ο δρόμος του είναι το σκοτάδι της μοναξιάς, η κόλαση του ατομισμού, ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων της ζωής χωρίς ελπίδα και κοινωνία.

Ο Χριστός ζητά από μας ό,τι έχουμε να το μοιραστούμε. Όποιου του δόθηκε αγάπη, να δώσει αγάπη. Όποιου του δόθηκε λόγος, να προσφέρει λόγο. Όποιου του δόθηκε πλούτος, να δώσει πλούτο. Όποιου του δόθηκε γνώση, να προσφέρει γνώση. Ο Κύριος αρνείται το δικαίωμά μας να κρατήσουμε για τον εαυτό μας το χάρισμα ή να το κρύψουμε "υπό γης". Συνεπώς, αρνείται τη φιλοσοφία του δικαιώματος ως στοιχείου ατομικής κατοχύρωσης και ευζωίας και ζητά κοινωνία, συλλογικότητα, φιλαδελφία.

Στην εποχή μας όλοι αγωνιζόμαστε για τα περισσότερα που είναι δικαίωμά μας να τα αποκτήσουμε. Χρήμα, πληροφορία, ηδονή, ελευθερία, εκτάσεις, υλικά αγαθά, δύναμη, εξουσία, μας ανήκουν. Είναι δικαίωμά μας. Η κοινωνία υποχρεώνεται να μας τα χαρίσει ή να μας επιτρέψει να τα κατακτήσουμε. Παρόλα αυτά, με τον πολιτισμό του δικαιώματος, δεν λιγόστεψε η αγωνία, δεν αυξήθηκε η χαρά.

Ο άνθρωπος που εγκλωβίζεται σε ό,τι δικαιούται και δεν μοιράζεται ό,τι του χαρίστηκε παίζει το παιχνίδι του θανάτου, του κακού και του διαβόλου. Αυτοεγκλωβίζεται στην αυτάρκειά του και δεν ζει αληθινά. Ο Κύριος, με το αυθεντικό παράδειγμα της θυσιαστικής αγάπης Του, μας φανερώνει ότι μόνο με το να χαρίζουμε τα χαρίσματά μας, να παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας χάριν της αγάπης για τους άλλους παίζουμε το παιχνίδι της όντως ζωής. Ό,τι μας βγάζει από τον εγωκεντρισμό μας, ό,τι δεν πληρώνεται, είναι το σημαντικό και σπουδαίο. Και αυτό γεννά νέα τάλαντα ή έστω τοκίζεται στην τράπεζα του Θεού. Αυτή που απαρτίζει την Εκκλησία, την στολισμένη από το αίμα των Αγίων, αυτών που δεν λυπήθηκαν τα χαρίσματά τους, τα νιάτα, τη ζωή τους, αλλά τα πρόσφεραν ολοκαύτωμα αγάπης για το Θεό και τον συνάνθρωπο.

Δεν αρνούμαστε τα δικαιώματα των χαρισμάτων. Τα μεταμορφώνουμε υπό το πρίσμα του μείζονος. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη δωρεά της σωτηρίας. Τους καρπούς του Πνεύματος. Την αγάπη, τη χαρά, την ειρήνη, την μακροθυμία, την καλοσύνη, την πίστη, την αρετή, την ασκητικότητα. Αυτά δεν αγοράζονται. Δωρίζονται. Και αποτελούν το μεγαλύτερο δικαίωμα που μας έδωσε ο Θεός. Αρκεί να παραιτηθούμε από τον ατομισμό και την αυτάρκειά μας. Και αν τα επιστρέψουμε στον Κύριό μας, τότε θα λάβουμε το αντίδωρο της αγάπης Του. Την είσοδό μας στη χαρά Του. Την βεβαιότητα και το γεγονός ότι Αυτός είναι ο προσωπικός Θεός και Σωτήρας μας.


[Ευχαριστώ θερμά την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος]

2/4/07

Μεγάλη Δευτέρα


Η ΞΗΡΑΝΘΕΙΣΑ

Οι άνθρωποι θαυμάζουμε την ομορφιά και την αναζητούμε διαρκώς. Η γυναίκα, η φύση, η θάλασσα, η επιστήμη, η οικογένεια, η ζωή αποτελούν καθρέφτες στους οποίους η ομορφιά αντανακλάται. Το ιδανικό, μάλιστα, του σύγχρονου κόσμου είναι η ηδονή της ομορφιάς, ιδίως αυτής που μας λείπει. Γι' αυτό ταυτίζουμε ομορφιά και ηδονή και ποθούμε το δίπολο, γιατί δεν ξέρουμε πώς αλλιώς να χορτάσουμε την υποσυνείδητη πείνα μας για έναν άλλο τρόπο ζωής.

Η Εκκλησία την Μεγάλη Δευτέρα μας δείχνει πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η ομορφιά, αν ταυτίζεται με την ηδονή και όχι με την αγάπη. Ο Κύριός μας, βαδίζοντας με τους μαθητές Του στην Ιερουσαλήμ, πείνασε. Και βλέπει ένα δέντρο, μία συκιά ιδιαίτερα όμορφη και πλούσια σε φύλλωμα. Δεν έχει όμως επάνω της καρπούς. Δεν μπορεί να χορτάσει την πείνα του Θεανθρώπου. Η ομορφιά της δεν ωφελεί. Απλώς ευχαριστεί. Κάνει τους ανθρώπους να απολαμβάνουν, χωρίς να χορταίνουν. Και ο Κύριος την απορρίπτει. Δεν θα βγάλει πλέον καρπούς. Και η συκιά θα ξεραθεί. Η ομορφιά θα της αφαιρεθεί. Γιατί ήταν ταυτισμένη μόνο με την ηδονή. Και δεν εμπεριείχε αγάπη.

Αν δούμε τον τρόπο της ζωής μας, θα διαπιστώσουμε ότι είναι ταυτισμένος με το όμορφο φύλλωμα της εξωτερικότητας. Όλα είναι "φαίνεσθαι". Οι εικόνες που βιώνουμε, η αγωνία της πολιτικής και των κομματικών προγραμμάτων, οι γνώσεις της παιδείας, η οικονομία της αγοράς, τα όπλα των ισχυρών, η δύναμη της διαφήμισης και της πληροφορίας αποσκοπούν στην έννοια της ταυτισμένης με την ηδονή ομορφιάς. Όλα εξωραϊσμένα. Ακόμη και ο θάνατος. Ιδίως αυτός. "Κατέληξε". "Δεν τα κατάφερε". "Έχασε την μάχη για τη ζωή". "Χάθηκε". "Έσβησε". Όλα να ωραιοποιηθούν. Να στολιστούν. Να κρύψουν την ασχήμια της πραγματικότητας. Ακόμη και η βία είναι λογοκριμένη. Και το ιδανικό όλων είναι η ομορφιά που την απολαμβάνουμε με τις αισθήσεις.

Ο Κύριος εισάγει στη ζωή μας μιαν άλλη ομορφιά. Αυτή που έχει καρπούς. Αυτή που ταυτίζεται με την αγάπη που χορταίνει. Μπορεί να μην κάνει θόρυβο. Μπορεί να μην προβάλλεται από τα Μέσα. Γιατί οι καρποί της είναι η προσευχή, η συγχώρεση, η αγάπη, η μετάνοια για τα λάθη, η αποδοχή της ασχήμιας και ο αγώνας για την διόρθωσή της όχι με πλούσια φυλλώματα, αλλά με στροφή στην πίστη και τον Ιησού, η μεταμόρφωσή της σε προσφορά και ενδιαφέρον, σε γνησιότητα και ειρήνη, σε πίστη και πνεύμα. Ακόμα και η φύση παίρνει άλλο νόημα. Είναι ευχαριστία και δοξολογία στο Θεό που μας έδωσε τον κόσμο του για να ζήσουμε σ' αυτόν και να του Τον αντιπροσφέρουμε ως καρπό αγάπης και ευγνωμοσύνης. Ως λατρεία. Ως λειτουργία. Ως μεταμόρφωση και ζωή.

Δεν αρνούμαστε την ομορφιά. Τη ζούμε στη σχέση μας με το Θεό και τον συνάνθρωπο. Αρνούμαστε τις πλαστικές επεμβάσεις που κρύβουν τις πνευματικές μας ρυτίδες. Που μας κάνουν ψεύτικους. Εξωτερικά ωραίους μα άκαρπους. Δεν κρύβουμε την πείνα μας για ζωή. Μα δεν την ταυτίζουμε με τις ηδονές, αλλά με τον αγώνα της ύπαρξης για ελευθερία. Μετανοούμε γιατί πιστεύουμε. Νοσταλγούμε και ελπίζουμε στον Κύριο και ξέρουμε ότι Αυτός θα μας διαθρέψει. Δεν παγιδευόμαστε στην ομορφιά του "φαίνεσθαι", αλλά ζητούμε την ομορφιά της κοινωνίας. Κάθε στιγμή. Και υπομένουμε για χάρη της την κακία, το ψέμα, το στιγμιαίο της χαράς. Γιατί για μας ο Κύριος είναι ο "κάλλει ωραίος", η δική μας ομορφιά. Κι έχοντας Αυτόν, χορταίνουμε και προσφέρουμε και στους άλλους. Όχι ως εκείνη η παλαιά Εύα που πρόσφερε θάνατο. Αλλά ως τα παιδιά Του τα αναγεννημένα. Αυτά που μιλούν και προσφέρουν ως καρπό Αυτόν. Το αιώνιο κάλλος. Τον προσωπικό Θεό και Σωτήρα μας.


[Ευχαριστώ θερμά την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος]

Η επιστροφή


Από πού να ξεκινήσω και από πού να τελειώσω?
Μάλλον ευχόμενη Καλή Μεγάλη Εβδομάδα να έχουμε.
Μεγάλη Δευτέρα σήμερα...

Παρασκευή που μας πέρασε, έγινα γατομαμά για τρίτη φορά :)))
Η Σέλια, η γάτα μου, γέννησε 4 χαριτωμένα γατάκια, όλα λευκά, με λεπτομέρειες τιγρέ στα αυτάκια και τις ουρίτσες τους τα τρία, και το τέταρτο με μαύρες λεπτομέρειες στα αυτάκια και την ουρίτσα του! Δυστυχώς, λόγω του επικείμενου ταξιδιού δεν είχα ώρα να τα εξετάσω (και να τσεκάρω και το φύλο του κάθε μωρού, κυρίως!) αλλά έδωσα οδηγίες στον μπαμπά μου να την προσέχει, να της δίνει γαλατάκι, να την προσέχει, να τη χαιδεύει κλπ., ούτε και χθες που η αεροπλανική καθυστέρηση μας προσγείωσε στην Αθήνα πολύ αργά. Πρόλαβα, όμως, να την κανακέψω πριν φύγω, και να της δώσω τα εύσημα για το πόσο γενναία και ικανή μανούλα είναι :)))

Η τρίτη της γέννα διήρκησε 10 λεπτά. Μαθημένη πιά από τις άλλες δύο. Στην πρώτη της κουράστηκε και εκείνη και εγώ. Η κοιλίτσα της ήταν πολύ τεντωμένη και είχε έρθει στα γόνατά μου και κλαψούριζε... Μαζί επί 4 ώρες ξεγεννήσαμε τότε τα 4 πρώτα της. Τη δεύτερη φορά ο τοκετός της διήρκησε 20 λεπτά, τώρα 10. Έχει πάρει το κολλάει, λοιπόν!!!!

Το ταξίδι μου ήταν:

*κουραστικό, και το πήγαινε και το έλα, η πτήση ήταν με αναταράξεις, και το χειρότερο, με καθυστερήσεις απαράδεκτες και χωρίς ουσιαστικό λόγο!

*εκνευριστικό, γιατί όσα χρόνια κι αν περάσουν, ποτέ δεν θα μπορέσω να καταλάβω την άπρεπη και αχαρακτήριστη συμπεριφορά ορισμένων (τί φίλων, τί συγγενών, δεν έχει σημασία, η μόνη διαφορά είναι πως τον φίλο σου τον διαλέγεις, ενώ τον συγγενή σου τον βρίσκεις και, καλώς ή κακώς, κάποιες φορές, τον λούζεσαι...).

*απελπιστικά μακρύ: ο χρόνος δεν περνούσε, εμένα το μυαλό μου ήταν κολλημένο στο άλλο μου Ολόκληρο (που λέει κι η Χνουδένια), ξεβολεύτηκα από το σπίτι και το κρεβάτι μας, στεναχωρήθηκα, εκνευρίστηκα και πάει λέγοντας.

Η κακή αρχή είχε γίνει από την Πέμπτη το απόγευμα. Τα προβλήματα συμπεριφοράς τα συναντάμε πιά παντού: αγένεια στο δρόμο από οδηγούς, κακή οδηγική συμπεριφορά, θράσος και δειλία ταυτόχρονα (η γνωστή και μη εξαιρεταία θρασυδειλία). Αυτό συμβαίνει από τη μετάβαση από το σπίτι στη δουλειά. Μετά μπαίνουμε στη χάβρα των Ιουδαίων (επιεικής ο χαρακτηρισμός): εδώ συναντά κανείς άτομα που θέλουν να λέγονται επαγγελματίες αλλά δρουν αντιεπαγγελματικά, αντιδεοντολογικά, κατινίστικα και πάει λέγοντας. Υπογείως και υπούλως, προσπαθούν να σου σκάψουν το λάκκο, να δημιουργούν ένα χι κλίμα (αναλόγως διάθεσης...) και καλείσαι τώρα εσύ -αναλόγως του πώς έχει ξυπνήσει η κάθε κυρία -ο θεός να την κάνει- να γίνεις ο αποδέκτης των νεύρων της, της κακής της ανατροφής (ΟΛΑ ξεκινάνε από το σπίτι που μεγαλώσαμε), της έλλειψης ήθους και παιδείας της, των κόμπλεξ της και πάει λέγοντας- να αποδείξεις πως δεν είσαι ελέφαντας και πάει λέγοντας. Έφυγα την Πέμπτη το βράδυ από το γραφείο τρέμοντας. Ένας Θεός ξέρει πώς οδήγησα για να πάω να βρω την αγάπη μου, αφού μόνο εκείνος μπορεί και με ηρεμεί. Την Παρασκευή είχα άδεια, λόγω του επικείμενου ταξιδίου, και αυτό μου έκανε πάρα πολύ καλό. Ξύπνησα μετά από καιρό μετά τον κόκκορα (!), έκανα τις δουλειές μου και μετά ετοίμασα την αποσκευή μου και έφυγα.

Οι σκέψεις με τυλίγουν. Πρέπει να φιλτράρουμε καλύτερα τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν να χαλάμε τη ζαχαρένια μας και να σκάμε. Πρέπει να κοιτάξουμε επιτέλους και λίγο τον εαυτό μας, να μην αφήνουμε άτομα που ξέρουμε πως δεν αξίζουν τη στεναχώρια και την ενέργειά μας να μάς επηρεάζουν και να μας στεναχωρούν. Να χαρίζουμε όλη μας την ενέργεια σε όσους μας αγαπούν και αγαπάμε.
Να μην ξεχνάμε: να αγαπάμε τον εαυτό μας και όσους μας αγαπούν και αγαπάμε.

Χθες με το που ήρθα, με περίμενε η Αγάπη της ζωής μου στο Αεροδρόμιο. Όταν με αγκάλιασε και με φίλησε, και με τύλιξε η γνώριμη, λατρεμένη του μυρωδιά, όλα φάνταζαν πιά τόσο μα τόσο ασήμαντα... Σχεδόν ανύπαρκτα.

Το ίδιο και όταν αποκοιμηθήκαμε το βράδυ σφιχταγκαλιασμένοι, με νανούρισμα τις ανάσες μας...