8/2/07

Τσικνοπέμπτη

Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας (της κρεατινής) του Τριωδίου. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας, είναι ένα έθιμο που δεν γνωρίζουμε από πού προέρχεται. Βασικό χαρακτηριστικό του εθίμου αυτού είναι το ψήσιμο "τσίκνισμα" του κρέατος στα κάρβουνα, απ'όπου και πήρε το όνομά της η ημέρα. Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι μείζονος σημασίας, οπότε στην Κρεάτινη εβδομάδα, η Πέμπτη αποτελεί την ιδανικότερη ημέρα για τσίκνα και κραιπάλη!

Πέρα από το ψήσιμο του κρέατος, κάθε τόπος έχει και τις δικές του συνήθειες εορτασμού της Τσικνοπέμπτης. Θα σας αναφέρω εν συντομία το έθιμο που τηρείται στην πατρίδα μου, την Κέρκυρα:




Την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, τελούνται τα "Κορφιάτικα Πετεγολέτσια" ή "Κουτσομπολιά" ή "Πέτε Γόλια". Σύμφωνα με το κερκυραϊκό έθιμο, οι γυναίκες βγαίνουν στα παράθυρα των καντουνιών και κουτσομπολεύουν στην ντοπιολαλιά τους (σε άπταιστα Κερκυραϊκά, δηλαδή). Οι καντάδες που ακολουθούν, ουσιαστικά κλείνουν και το όμορφο και διασκεδαστικό αυτό έθιμο.



Εύχομαι σε όλο τον κόσμο να περάσει μία όμορφη Τσικνοπέμπτη, να πιεί με φειδώ σε περίπτωση που οδηγήσει μετά, ή να πιεί όσο θέλει αλλά να μην θέσει μετά τον εαυτό του σε κίνδυνο ή να αποτελέσει κίνδυνο για τους υπολοίπους οδηγούς.

Εμείς σήμερα θα γιορτάσουμε την Τσικνοπέμπτη συντρώγοντας με αγαπημένους μας φίλους!
Καλή μας διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια: