14/5/07

Ζούμε...


...πρώτα και μετά γράφουμε.
Τρομάρα μας...

Ζούμε σ'έναν κόσμο, όπου το δικαίωμα του να ζει κανείς αξιοπρεπώς το συνθλίβει η γροθιά της προχειρότητας, της αμάθειας και της ημιμάθειας.

Ζούμε σ'έναν κόσμο όπου οι γιατροί, τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους παίζουν ρόλο διακοσμητικό, αδιαφορούν για τον ανθρώπινο πόνο, αντί να τον κάνουν λιγότερο επαχθή κάνουν λάθη που κοστίζουν ζωές ή, στην καλύτερη, τις θέτουν σε κίνδυνο, τις στέλνουν να ακροβατούν οριακά πάνω στη λεπτή κλωστούλα μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και προς αποφυγήν εμπλοκής με το νόμο και τις συνέπειες της αδιαφορίας τους, βγάζουν ένα ψεύτικο πόρισμα και βγάζουν την ουρά τους απ'έξω.

Ζούμε σ'έναν κόσμο όπου όλοι προσπαθούν να πλασσάρουν εαυτόν ως "κάτι". Ένα "κάτι" που αγοράζει υλικά αγαθά με δάνεια και πιστωτική κάρτα, που δεν έχει να φάει αλλά μοστράρεται, που υπερβαίνει όρια ταχύτητας και αφαιρεί ανθρώπινες ζωές, ξεκληρίζοντας οικογένειες με το έτσι θέλω.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η αστυνόμευση είναι ανύπαρκτη, όπου ο κάθε ηλίθιος, μέτριος και ασήμαντος είναι κάτι, και οι σπουδαίοι είναι στην αφάνεια και στην αέναη προσπάθεια, όπου δεν υπάρχουν νόμοι και κανόνες, όπου η έννοια της δημοκρατίας εξευτελίστηκε μπροστά στο θράσσος και τη χυδαιότητα.

Ζούμε σ'έναν κόσμο που οι λίγοι, όσο και να πασχίζουν, δεν μπορούν τελικά να κάνουν τη διαφορά στο σύνολο και να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων. Δυστυχώς.

Ζούμε σ'έναν κόσμο όπου οι πολλοί είναι ηλιθιωδώς βολεμένοι στον μικρόκοσμο της μίζερης καθημερινότητας του ίδιου τους του εαυτού, και με το χαρακτηριστικό νεύμα του χεριού τους και ανασηκώνοντας τους ώμους τους, πετάνε ένα "έλα μωρέ, δεν βαριέσαι".

Ζούμε σ'έναν κόσμο που το γιατί γίνεται κόμπος που σου φράζει το λαιμό, που από άνθρωπο με λίγες ανθρώπινες ευαισθησίες σε κάνουν έναν ουρανό με μαύρα σύννεφα, έτοιμα να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή, και να χαρακτηριστείς υπερ-ευαίσθητος ή ανόητος.

Ζούμε σ'έναν κόσμο που δεν θα'θελα να ζω. Οι πολλοί και μέτριοι εξαντλούν κάθε πιθανό και απίθανο μέσον, ώστε να εξευτελίζουν τη ζωή γενικότερα ως έννοια, την ίδια τους τη ζωή στη συνέχεια, και σκορπίζουν ντροπή τριγύρω τους, στους λίγους και αξιοπρεπείς.

Τί να την κάνω τη συγνώμη?
Τί να τις κάνω τις δικαιολογίες?
Τί να τις κάνω τις υποσχέσεις?
Πώς να πειστώ πως όλα θα πάνε καλύτερα?
Πότε? Με τί εφόδια?

Με πνίγουν τα γιατί, με πνίγει η οργή, με πνίγει η πραγματικότητα που δεν επέλεξα και δεν θέλω πιά να ζω.

Ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος και ζω ανάμεσα σε κτήνη και κανίβαλλους.
Ντρέπομαι που ζω σε μία χώρα που εξευτελίστηκε, που είναι ξέφραγο αμπέλι, που δεν υπάρχουν νόμοι, που δεν υπάρχουν λύσεις, που όλα συμβαίνουν απλά για να συμβούν, χωρίς μέτρο, χωρίς όρια, χωρίς αγάπη, χωρίς ανθρωπιά.

19 σχόλια:

leila είπε...

δυστυχώς , ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη..
είναι τόσο λίγοι αυτοί που προσπαθούν για κάτι καλύτερο, οι πιο πολλοί αφομοιώνονται από αυτό το σύστημα του παραλόγου και του σάπιου..
και αν βρεθεί κάποιος να μάχεται για πραγματικά ιδανικά, τον αναγκάζουν να περιθωριοποιηθεί γιατί είναι η μειονότητα!!..
πόσες και πόσες φορές δεν έχω αναρωτηθεί το ίδιο πράγμα, ξανά και ξανά..
μάταια, χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια και παιδεία.. κυρίως παιδεία..
αλλά τί να κάνεις που και αυτήν (δυστυχώς..) έχουν βρεί τρόπους να την υποβιβάζουν και να την κάνουν ασήμαντη..
γιατί βολεύει οι άνθρωποι να μη σκέφτονται, βολεύει να βάζουν το χρήμα για θεό τους, βολεύει γιατί έτσι ξεχωρίζουν ακόμα και οι μετριότητες..
σε τόσο στενόμυαλο κόσμο ζούμε..
το θέμα είναι ανεξάντλητο .. και τί κάνεις οταν δεν μπορείς να τα αποδεκτείς και να τα χωνέψεις όλα αυτά;
ούτε εγω δυναμαι να τα χωνέψω. ούτε εγώ τα καταλαβαίνω.

eρωτακι είπε...

Πονάω και ξεχειλίζω από οργή, leila μου.

Έτσι όπως τα λες είναι.

Ανώνυμος είπε...

Όπως λέει και ο σοφός λαός μας « το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι» αυτοί που μας κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια έχουν καταντήσει την χώρα μας ένα κωλοχανείο (με συγχωρείται για την λέξη) όπου «προοδεύουν» οι άχρηστοι , οι επιτήδειοι , οι ανώμαλοι , οι κλέφτες , οι ρουφιάνοι …και όλα τα βρωμερά καθίκια που έχουν γνωριμίες και μέσων…δεν υπάρχει ούτε μέτρο , ούτε ήθος, ούτε φραγμός!
Αξιοκρατία καμία , όλα εκ του προχείρου και πάντα με γνώμονα να βολεύονται «τα δικά μας παιδιά» πώς να πάμε έτσι μπροστά?
Και μετά αυτά τα σαπιοκάναλα της TV με τα παράθυρα που κατακρίνουν τους πάντες και τα πάντα , έχουν γνώμη και άποψη για όλα και όλους…τα μούτρα τους δεν τα κοιτάνε!

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΜΑΠΕΣ... ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΑΚΡΗ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠ...ΛΟ.ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ. ΠΡΩΙ-ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ.ΚΟΙΤΑΣ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕΩΝ.ΠΑΣ ΣΤΟ ΓΚΙΣΕ ΚΑΙ ΡΩΤΑΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ. ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΣΤΟ "ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΠΟΥΛΙ" ΚΑΙ ΠΕΤΑΣ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ.ΣΥΜΑΝΤΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ "ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΠΟΥΛΙ" ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΣ:"ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΝΑ Γ......ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΤΟΝ Κ...ΛΟ ΣΑΣ"
ΑΥΤΑ.

Στελλα είπε...

Πόσο μα πόσο δίκιο έχεις... ::((

Ανώνυμος είπε...

Όσο υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ όπως εσύ και κάποιοι ακόμα, τούτος ο κόσμος θα είναι πιο όμορφος.
Δε γνωρίζω τι έγινε κ' ίσως ποτέ να μη μάθω, όμως οι περισσότεροι έχουμε κάνει ένα μεγάλο λάθος, έχουν υποτιμήσει την δύναμη της ανθρώπινης βλακείας, καi είναι εκείνη που μπορεί να στοιχήσει τα περισσότερα στον απέναντι μας.

Paranoia είπε...

δυστυχώς έχεις δίκιο σε όλα
και σωστά οργίζεσαι
"πολλοί κούκοι φέρνουν την Άνοιξη" όμως

eρωτακι είπε...

@τρελοφαντασμένη
Θα συμφωνήσω, γλυκιά μου, με μόνη σφήνα στα λεγόμενά σου ότι και η ίδια η πολιτεία, οι "άνθρωποι" (ο Θεός να τους κάνει...) έχουν καταντήσει αδιάφοροι απέναντι σε όλα. Διακατέχονται από τον λεγόμενο "ωχαδελφισμό", και ενώ έχουν τη δύναμη να μην ψηφίσουν, να αντιδράσουν, να δράσουν, επαναπαύονται στη βολή τους και αδιαφορούν για τα πάντα.

@αγάπη μου
Όπως τα λες είναι, ματάκια μου. Μπορούμε να επιβιβαστούμε στο σιδερένιο αυτό πουλί και να πετάξουμε σε έναν καλύτερο κόσμο? Με πληγώνει το σήμερα, το χθες, το αύριο. Αν μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό, θα είμαι πραγματικά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ μαζί σου.

@Στελίτσα
Ξέρεις πόσο θα ήθελα να είχα άδικο??? Ξέρεις, κορίτσι μου???

@Ήχος
Καλέ μου, σ'ευχαριστώ για τα λόγια σου. Θα ξαναπώ για πολλοστή φορά πως είμαι ένα τιποτάκι, μα έχω αγάπη μέσα μου και δεν αντέχω να πληγώνομαι. Και να μάθεις/μάθετε τί συμβαίνει, τί θ'αλλάξει? Δικοί μου άνθρωποι, αλλά και άγνωστοι, σκοτώνονται σε τροχαία από λάθη ασυνείδητων οδηγών. Δικός μου άνθρωπος μπαίνει σε δημόσιο νοσοκομείο με λοίμωξη, μεταφέρεται σε άλλο νοσοκομείο με εγκεφαλικό σε κωματώδη κατάσταση από αδιαφορία του πρώτου νοσοκομείου, και είναι φυτό. Και ας μη μείνουμε στον δικό μου μικρόκοσμο. Ανοίγω τον δέκτη μου να παρακολουθήσω ειδήσεις, και ακούω βιασμούς, κακοποιήσεις ανηλίκων, κλοπές, ξυλοδαρμούς, αναρχία ηθών, παντελής αδιαφορία και αδράνεια υπευθύνων. Και τα πιό απλά: το μπροστινό σου αμάξι πετάει το σκουπίδι του στο δρόμο, ο γείτονάς σου γεμίζει νερά το δρόμο, θορυβεί εν ώρα κοινής ησυχίας, κακοποιεί το κατοικίδιό του και το ακούς να ουρλιάζει ανύμπορο, κακοποιεί το παιδί του, προσπαθείς να εξυπηρετηθείς σε κάποια υπηρεσία και σε αντιμετωπίζουν με αγένεια και ειρωνία. Θέλεις κι άλλα??? Γιατί έχω πολλά. Και γιατί με πνίγουν. Και γιατί υψώνω τη φωνή και ερμηνεύομαι ως τρελή, ή σιωπώ λυπημένη και ερμηνεύομαι ως αδιάφορη και ψυχρή.
Κλείνω συμφωνώντας απόλυτα μαζί σου, ήχε μου, πως η δύναμη της ανθρώπινης βλακείας είναι πέραν και υπεράνω όλων.

@Φιορούλι
Να τους δω να πληθαίνουν θέλω, κορίτσι μου. Είναι λίγοι...

witchofdaffodils είπε...

eρωτα, καλώς σε βρήκα :)

έχεις δίκιο, μεγάλο δίκιο, δε μένει τίποτα να σχολιάσω.. ίσως οι δυναμικές και οργισμένες αντιδράσεις να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα..

eρωτακι είπε...

Καλώς ήλθες γλυκιά μου μαγισσούλα :)

Θα ήθελα να έχω άδικο και να σταματήσω να βλέπω ασχήμια...

Όσο ζω ελπίζω...

Unknown είπε...

H fygi apo edo gia na pas kapou pio organomena den einai lusi....To timima ths organosis se alles xores einai pollu megalo kai ekfrazetai se entona koinonika provlimata, allotriosi anthropon, apoksenosi, monogoneikes oikogeneies, autoktonies klp klp...oso pio organomeni h koinonia toso perissoteres autoktonies (vl. skandinavikes xores)...
Mporei na theorithei mikroastiko ayto pou tha po....yparxoyn polly xeirotera kai exoume polla kala pou den exoun alloi laoi kai koinonies.... oso uparxoun skeptomenoi anthropoi pou provlimatizontai me to mpaxalo ths koinonias mas uparxei elpida.... Sthn Ameriki p.x den suneiditopoioun kan oti exoun provlima sovarotato analfavitismou kai elleipsis paideias.... exoun stamatisei na skeftontai kai exei ginei to mualo tous poure apo thn filtrarismeni tileorasi.... Einai provata... emeis den eimaste provata...sunexizoume na skeftomaste kai na provlimatizomaste me thn koinonia mas...auto einai ugies.... kai as analogistoume oti ayta den einai mono simeia ton kairon mas....panta ypirxan alla me alles tampeles....

eρωτακι είπε...

Η λύση ποιά είναι, zoaki μου γλυκό?

Ανώνυμος είπε...

@ZOAKI
TELIA HORA DEN YPARHEI.ISOS MONO H NEVERLAND NA FERNEI PROS TO TELEIO KAI AYTO GIATI EINAI PARAMYTHENIA...AN OMOS SOY ARESEI NA PINEIS TON KAFFE SOU KAI NA NOMIZEIS OTI PINEIS TO MAGIKO FILTRO TOU PANORAMIX KAI SOU TON HREONOYN HRYSAFI H NA PIGENEIS SE ENA MAGAZI NA FAS KAI TO SERVICE EINAI LES KAI TROS STO ALKATRAZ H NA PIGENEIS DIAKOPES TO KALOKAIRI KAI TO KARAVI DEN FEVGEI LOGO APERGIAS H NA STELNEIS TO PAIDI SOU SHOLIO KAI AFTO NA EINAI ARAHTO STIS KAFETERIES GIATI TA SHOLEIA EHOUN APERGIA GIA POLOSTI FORA TA TELEFTEA 10 HRONIA KAI OLA AFTA HORIS KYROSEIS GIA TOYS YPEYTHINOUS TOTE THANKS BUT NO THANKS.DEN GOUSTARO NA ME PERNANE GIA MALAKA MIA HOUFTA RETALIA POY KATEVIKAN ME TA GIDIA KAI EHOUN KAVATZOSEI OLES TIS KAIRIES THESEIS ME APOTELESMA NA KATHODIGOUN TO MELLON MOY. AN EIHANE TA A...DIA KAI PAROUSIAZAN ERGO TOTE OLA OK. EINAI OMOS TOSO TAGARIA KAI ANIKANOI POU DEN TO KANOUN KAI EGO ME AFTO DEN BORO NA SYMVIVASTO. GIA AFTO 3 LYSEIS PAIZOUN.1) NA VGEI O KOSMOS STOUS DROMOUS KAI NA PESEI KAI KAMIA PSILI SE AFTOUS POU PREPEI NA PESEI 2) NA TIN KANOYME GIA ALLA MERI KAI 3) OPOIOS DEN BOREI NA KANEI TO 1 H TO 2 NA KANEI TOUBEKI KAI NA PROSEFHETAI...EGO PROSOPIKA TO PALEVO GIA TO 2....

eρωτακι είπε...

@αγάπη μου
Το zoaki έχει απλά ένα διαφορετικό τρόπο, ένα διαφορετικό πρίσμα.
Προσωπικά συμφωνώ μαζί σου, και μακάρι να μπορέσουμε να φύγουμε και να γυρίζουμε πίσω στην πατρίδα μόνο σε περιόδους διακοπών.
Ωστόσο, κάθε διαφορετική άποψη από τη δική μας είναι καλοδεχούμενη.
Αγαπάμε τη διαφορετικότητα.
P.S. STAMATA NA GRAFEIS ME KEFALAIA KAI LATINIKOUS XARAKTHRES, KOURAZOUN TON ANAGNWSTH, KARDOULA MOY!!! EFHARISTW :ppppp

..αγγελόσκονη.. είπε...

eρωτα αν αρχίσω να τα σκέφτομαι αυτά με πνίγουν!!όσα χρόνια ζω περιμένω την αλλαγή,το κάτι διαφορετικό,την ελπίδα οτί όλα θα αρχίσουν να πηγαίνουν καλά...το μόνο που βλέπω τόσα χρόνια είναι πως πάμε από το κακό στο χειρότερο!!και νευριάζω και με μας τους Έλληνες που έχουμε αγκιστρωθεί στο παρελθόν και στην ιστορία και το παίζουμε μάγκες!!οι καλύτεροι...οι ανώτεροι!!και δεν καταλαβαίνουμε οτί όλοι μας κοροιδεύουν!!γελάνε μαζί μας και με το δίκιο τους!!γίναμε χειρότεροι από όσους κοροιδεύαμε...!!ο βαφτιστικός μου είναι 13 χρονών και με ρώτησε μια μέρα "ρε νονά γιατί οι Έλληνες λένε οτί είμαστε οι καλύτεροι;αφού εγώ βλέπω πως όλοι γκρινιάζουν για την κατάσταση!!φτώχεια,δολοφονίες,ναρκωτικά...πού είναι το καλύτερο;" τί να του πω;ακόμα δεν έχεις δει τίποτα;πως το αύριο θα είναι χειρότερο;ουφ...!!ένα γιατί μόνο μένει πάντα...φιλάκια γλυκιά μου!!

eρωτακι είπε...

@αγγελόσκονη
Κοριτσάκι μου γλυκό, ιδού το ερώτημα: τί να απαντήσουμε στα παιδιά, που ψάχνουν ένα περιβάλλον και έναν καλό λόγο να αναπτύξουν μία υγιή προσωπικότητα και να μην το ρίξουν στα ναρκωτικά, την κατάθλιψη?
Σε φιλώ μωρό μου.

Σπύρος είπε...

Με πνίγουν τα γιατί, με πνίγει η οργή, με πνίγει η πραγματικότητα που δεν επέλεξα και δεν θέλω πιά να ζω.

Είναι κάτι που το επιλέξαμε εμείς αυτό δυστηχως για να ξεπληρώσουμε κάποιο κάρμα. Η φυγή γεννάτε απο το γεγονός ότι εδώ δεν συνάπτουν αυτά που νιώθεις και πιστεύεις.

Ταυτίζομαι απολυτα ..

Ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος και ζω ανάμεσα σε κτήνη και κανίβαλλους.
Ντρέπομαι που ζω σε μία χώρα που εξευτελίστηκε, που είναι ξέφραγο αμπέλι, που δεν υπάρχουν νόμοι, που δεν υπάρχουν λύσεις, που όλα συμβαίνουν απλά για να συμβούν, χωρίς μέτρο, χωρίς όρια, χωρίς αγάπη, χωρίς ανθρωπιά.

Εγω να δεις πόσο ντρέπομαι..
Για ένα όμως δεν ντρέπομαι που διαβάζω blog σαν αυτό να μου λένε οτι δεν τα βλέπω και εγω μόνο έτσι τα πράγματα αλλά και άλλοι ..
Βλέπεις δεν εισαι μόνη είμαστε όλοι ένα μεγάλο κοπάδι..
Αρπαξε απο την ζωή τα λουριά που θες εσυ και γεύσου ότι θες εσυ.! Οτι σου δώσουν απλά πέταξε το!

eρωτακι είπε...

@lockheart
Αυτό ήθελα, να βρω άτομα να είναι κοντά στο σκεπτικό και την ψυχή μου. Δόξα σοι ο Θεός, βρήκα αρκετά, και προσθέτω συν ένα, εσένα!
Να είσαι πάντα καλά, χαίρομαι για όλο σου το σχόλιο, είναι η στάση μου απέναντι στην "κοινωνία" που ζούμε.

Νίνα είπε...

Για όλα αυτα που λες αποφάσισα να αφήσω την Ελλάδα πισω μου..τρεμω μην μου κανει καμια !@$#$^^&$&* και δεν καταφερω να παω στη Γερμανια!!! Για όλα αυτα κι ακόμη περισσότερα...φευγω..=)